Tähystyskupu Salpa-asemassa

Tähystyskupu Salpa-asemassa
Kymmenen tonnia "pehmeää" valuterästä teräsbetonikorsun katolla.

perjantai 23. joulukuuta 2011

Hyvää Joulua!

Maaliskuun lopulla tulee kaksi vuotta kun aloitin tämän blogin kirjoittamisen. Kaksi asiaa on yllättänyt itseni. Toinen on se, että olen jaksanut kirjoittaa viikosta toiseen, juttu per viikko –vauhdilla, ilman suurempaa väkisinpakoitusta. Ja toinen vielä parempi asia on se, että tällä blogilla on hieman yli 6000 eri lukijaa.

Noista lukijoista pikkuista vaille puolet piipahtaa kurkkaamassa vain kerran. Eli reilut kolme tuhatta ihmistä tulee lukusille vähintään toisen kerran. Ja heistä vähintään yhdeksän kertaa sivuihin tutustuu 2252 henkeä.

Kun nyt ei ole lunta, niin viime talvena helmikuun alussa oli.

Ja kun analyysiä mennään vielä pitemmälle, niin vähintään sata eri kertaa sivuilla käyneitä on 1156 henkilöä ja heistä yli 200 kertaa käyneitä on 750 eri henkeä! Ja ei tarvitse pelästyä, Google Analytics ei tuon tarkempaan pysty ketään jäljittämään. Ainostaan käyntijälki jää näkyviin.

Ja vielä ihan yksityiskohtana kerron, että keskimäärin yhden sivun lukemiseen on aikaa käytetty yksi minuutti ja 48 sekuntia. Se kerrottuna sivumäärällä nostaa tehollisen kokonaislukuajan 23,5 yhtämittaiseen vuorokauteen. Hommaa on siinäkin.

Minusta nuo ovat komeita lukuja. Se viestittää ilman muuta Salpalinjaan kohdistuvasta varsin suuresta ja yksityiskohtaisesta kiinnostuksesta. Pitää muistaa, että Salpa-asema erikoisrakenteena on spesiaalitietoa. Toisaalta minä haluan, että Salpalinja pikkuhiljaa avautuisi koko kansalle. Salpa-asemassa heijastuu suomalaisten koko maanpuolustustahto!

Mikäli henkeni edelleen pihisee, jatkan kirjoittamista. Aiheita kyllä löytyy. Olen itse kirjoittanut nyt 84 blogia; Risto Häkämies kolme. Edelleen toivon, että vierailevia tähtiä ilmoittautuisi lisää. Varmasti monella teistä lukijoista tietoa on yllin kyllin enemmän kuin minulla. Muiden ajatukset toisivat tälle kirjoitussarjalle lisää painoarvoa. Ja sitä paitsi ei tässä kenenkään tarvitse kaikkea tietää, yksi tietää yhtä, toinen toista. Siitä se paketti syntyy.

Yksityiskohdat, suuret linjat, mikä tahansa kiinnostava, kelpaa minulle. Jos ei kelpaa, sorvataan sitten pyöreämmäksi.

Näihin tietoihin ja toiveisiin päätän tämän vuoden.

Oikein Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2012!

Terho Ahonen
Miehikkälä

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hieno juttu että kirjoitat. Jatka samaan malliin. Mielenkiintoisia aiheita varmasti löytyy. Hyvää Joulua.

Juha K Lahdesta kirjoitti...

Tässä jää vain odottelemaan että joku paha virhe vahingossa sattuisi bloggaajalle. Saataisiin kiihkeää keskustelua. Hyvää Joulua ja Uutta Vuotta niin Terholle, tutuille kuin tuntemattomillekkin lukijoille myös täältäkin päin.

Anonyymi kirjoitti...

Kävin viimein tutustumassa päiväretken merkeissä Miehikkälän suunnalla Salpalinjaan ja mietin siinä ihmetykseni lomassa, että olisipa mielenkiintoista nähdä vaikka juuri Salpalinja-museolta etelään muutama kilometri linjaa koskevia tarkempia suunnitelmia, piirroksia, dokumentaatiota ym. josta selviäisi miksi juuri tällaisiin ratkaisuihin on päädytty. Osaatko antaa vihjeitä kirjallisuudesta? Nimim. laiska etsijä... Mielenkiintoinen blogi!

Terho Ahonen Miehikkälä kirjoitti...

En tietoisesti julkaise tässä blogissa karttoja kun en kuviakaan. Ajatukseni on juuri se, minkä jo teit: saada lukijat kiinnostumaan aiheesta ja tutustumaan kohteisiin paikan päällä joko Salpapolulla, museoilla, Salpavaelluksilla jne. Yksikään kuva tai kartta ei korvaa autenttista näkymää. Juha Vaheen (2001) kirja Suomen Salpa 1940 - 1944, Salpa-aseman tausta, rakentaminen ja vaikutukset Miehikkälässä kertoo ehkä tarkimmin ja lähinnä siitä, mitä kysyit. "Kirjakauppa" löytyy Salpakeskus-portaalista. Kirjoissa ei ole karttasuunnitelmia kuin korkeintaan esimerkinomaisesti siellä täällä. Tai kysy suoraan Salpakeskuksesta (käytännössä lähinnä Salpalinja-museo). Ei se ota jos ei annakaan.

Terho Ahonen Miehikkälä kirjoitti...

Vielä äskeiseen sen verran, että tietenkin kartta ja maasto ovat pitelemätön yhdistelmä. Ja kartta auttaa jälkikäteenkin jos kun maastokuva on mielessä. Karttoja kyllä löytyy, viime kädessä sota-arkistosta, mutta niitä näkee esim. Salpavaelluksella oppailla. Kiitos kovasti mielenkiinnosta.

Anonyymi kirjoitti...

Sama laiska etsijä taas,

Linnoittamisesta kun en juuri mitään ymmärrä, niin laajemman kuvan hahmottamiseksi paikan päällä olisi tosiaan ollut kätevää olla kartta jossa esimerkinomaisesti ja yksityiskohtaisesti muutamalta kilometriltä juoksuhaudat, esteet, bunkkerit ja tulisektorit. Tämä kenties yhdistettynä maastokarttaan, vaikka informaatiota on jo ehkä liiaksi...

Kiitokset vihjeistä! Pitääpä selvitellä mitä niiden avulla löytyisi. Toisella kertaa sitten maastossa katselee asioita taas uusin ajatuksin.

Anonyymi kirjoitti...

Vielä jatkaa sama tällä kertaa aiheen vierestä saivarrellen. Tarkoitin siis edellisessä teräsbetonikorsuja enkä bunkkereita, koska niitä ei ole kuten blogissasi aiemmin on aiheesta kirjoitettu ;)