Tähystyskupu Salpa-asemassa

Tähystyskupu Salpa-asemassa
Kymmenen tonnia "pehmeää" valuterästä teräsbetonikorsun katolla.

maanantai 6. toukokuuta 2013

Oppaita Salpalinjalle -koulutussuunnitelmaa

Tämän jutun on kirjoittanut hankevetäjä Elina Lyijynen

Kaakkois-Suomen Salpalinja-kuntien kaksivuotinen Salpapolku-hanke käynnistyi huhtikuussa 2013. Hankkeen yhtenä päätavoitteena on kouluttaa uusia oppaita Salpalinjalle. Miksi Salpalinjalle tarvitaan uusia oppaita, eikö heitä ole jo riittävästi?

Lappeenrannan suunnalla opastus on ollut aiemmin yksittäisten henkilöiden harteilla ja opastus on keskittynyt oman kylän kohteisiin. Yleisen kiinnostuksen kasvu Salpalinjaan kohtaan sekä Salpapolun valmistuminen tulevaisuudessa Lappeenrantaan asti kasvattaa oppaiden tarvetta. Toive onkin, että polun valmistuessa ja kohteiden siistiytyessä, olisi valmiina opasporukka, josta tarpeen tullen löytyisi oppaita kouluopastuksiin, erilaisten ryhmien opastuksiin sekä pidempiin vaelluksiin.

Miehikkälän ja Virolahden suunnalla oppaiden tarve on ollut jatkuvaa, museoiden, Salpavaelluksen ja RUK:n opastusten myötä. Jo toimivilla oppailla on tarvetta lisätiedoille ja koulutus mahdollistaa tutustumisen Salpalinjaan myös oman alueen ulkopuolelle. Nykyisten oppaiden keski-ikä on myös suhteellisen korkea, joten uutta verta kaivataan.

Koulutuksen sisältöä ja aikataulua suunnitellaan parhaillaan. Tavoitteena on, että aikataulu olisi valmis syksyllä, jolloin esim. vuorotyöläiset voivat varautua tulevaan kevääseen.

Tässä alustava suunnitelma kommentoitavaksi. Koulutus jakautuu kolmeen osaan ja tilaisuudet tapahtuvat Lappeenrannan, Lemin, Luumäen, Miehikkälän ja Virolahden kuntien alueella:

1. Yleisöluennot. Syksyllä 2013 ja talvella 2014 järjestetään 4-6 yhden illan luentoa, teemat liittyvät mm. Kaakkois-Suomen linnoittamisen eri vaiheisiin, Salpalinjan rakentamisen syihin, sotatapahtumiin ja Salpalinjaan yleisellä tasolla. Luennot ovat taustoittavaa materiaalia ja osa opaskoulutusta.

2. Varsinaiset Salpalinjan opaskoulutukset. Keväällä 2014, 6 kertaa, joista yksi perustietopaketti ja 5 kertaa luento+maastokäynti alueelle sopivan teeman mukaan esim. Lemillä voidaan tutustua tykkipattereihin. Kesto noin 3 h/kerta, 2 krt kuussa viikonloppuisin. Kouluttajina ovat kokeneet oppaat.

3. Yrittäjyyskoulutus syksyllä 2014, koulutettavien toiveiden mukaan mm. opasringin perustaminen, opastuksen hinnoittelu, markkinointi ja verkostoituminen sekä jo toimiviin yrityksiin tutustuminen sekä täydennetään Salpalinja-tietoutta.

Tavoitteena on, että koulutettavat saavat tietopaketin Salpalinjan rakentamiseen johtaneista syistä, yksityiskohtaista tietoa rakenteista sekä teoriassa että käytännössä ja katsauksen Salpalinjasta Suomenlahdelta Saimaalle. Koska luentokertoja on rajallinen määrä, niin kaikkea ei ehditä käydä lävitse eikä kaikissa mielenkiintoisissa paikoissa käydä. Lisätietoa jaetaan myös omatoimisen koulutuksen tueksi. Oppaiden toivotaan osallistuvan syksyllä 2014 tapahtuvaan yrittäjyysosioon, jonka sisältö määräytyy kurssilaisten toiveiden mukaan.

Tavoitteena on, että jatkossa asiakas pystyy yhdellä puhelinsoitolla varaamaan itselle oppaan, majoituksen, ruokailut ja kulkuneuvot Salpalinjan varrelta. Tämä voi olla utopiaa hankkeen aikana toteutuvaksi, mutta toivottavasti meillä on kahden vuoden kuluttua toimiva opasrinki myös Etelä-Karjalan puolella.

Varsinainen koulutus on oppaille ilmainen, kustannuksia osanottajille syntyy lähinnä matkakuluista, ruokailuista, materiaalimaksuista ym. Tavoite on 20-30 osanottajaa.
 
Vinkkejä ja toivomuksia

Kommentteja ja toiveita koulutuksen suhteen voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen elina.lyijynen@lappeenranta.fi.  Toiveet voivat koskea sekä koulutuksen sisältöä että aikataulua tai voivat olla vinkkejä paikoista, joihin kannattaa tutustua, myös hyvistä luennoitsijoista voi vinkata.

Mallia ja tuntumaa Salpavaellukselta

Tuleville oppaille voin suositella osallistumista kesän 2013 Salpavaellukselle, jossa näkee kattavan kuvan Salpalinjasta ja pääsee sivusta seuraamaan Salpalinja-oppaiden toimintaa.
 
Elina Lyijynen

1 kommentti:

Juha K Lahdesta kirjoitti...

Hieno juttu!
Yritän osallistua kurssille mikäli se vain suinkin mahdollista minulle. Salpalinjasta tulee kokoajan uutta vastaan. Samoin kiinnostaa tuo Kaakkois-Suomen linnoittamisen eri vaiheet lähinnä I.Maailmansota-YH-Jatkosota, eli modernilta aikakaudelta.