Tähystyskupu Salpa-asemassa

Tähystyskupu Salpa-asemassa
Kymmenen tonnia "pehmeää" valuterästä teräsbetonikorsun katolla.

maanantai 17. kesäkuuta 2013

Neljä hyvää syytä osallistua Salpavaellukselle!

20. Salpavaellus on rakennettu huolella. Erityistä painoa on laitettu reitteihin, reittivalikoimaan. Järjestäjien rasitteena reittien suunnittelussa on yksinkertaisesti Salpalinjan rakenne. Kun liikutaan maantieteellisesti varsin suppealla alueella, uuden etsiminen niille kymmenille vaeltajille, jotka vuodesta toiseen tulevat mukaan, on vaikeaa.

Tällä kertaa rohkenen väittää, että kaikki neljä reittiä ovat omalla tavallaan uusia. Ensimmäistä kertaa osallistuville kaikki on uutta, useammin mukana olleillekin aina joku reitin osa tai asia on uutta. Yksityiskohdat loytyvät reittikuvauksista Salpavaelluksen sivuilta kunkin reitin kohdalta tai tästä blogistakin viime joulu- ja tammikuulta.

Aloitan kestoltaan pisimmästä, Eteläisen rantamaan reitistä. Reitti painottuu nimensä mukaisesti kertomaan ja näyttämään, miten vihollinen olisi Salpalinjassa pysäytetty historiallisen rantatien (nykyinen museotie Virolahdella) suunnassa. Ensimmäinen yöpymispaikka on upea Harjun oppimiskeskuksen Rantaharju-sauna Suomenlahden rannassa. Silti muutama kilometri on jo linnoitteita nähty ja kuultu myös hieman, miten rannikkopuolustus nivoutuu Salpa-asema –kokonaisuuteen.

Luumäen linnoitteet –reitin erikoisuus ja painopiste on lauantaina nimenomaan Luumäellä. Käynti Taavetin linnoituksessa vie ajatukset Suvorovin linnoitusketjuun. Välillä Salpalinjaa Askolassa ja sitten käynti Kotkaniemessä on joillekin kenties tuttua, monelle uutta. Myös ensimmäisen maailmansodan aikaiset patterityöt otetaan reitillä esille. Tällä kertaa haetaan siis kyseisellä reitillä rohkeasti ajallista syvyyttä linnoittamiseen pysyen silti samoissa maantieteellisissä maisemissa.

Lasten ja nuorten laatuaikaa linjalla –reitti on mielenkiintoinen kokeilu siitä, innostuvatko lasten läheiset aikuiset tuomaan nuorensa kuulemaan ja näkemään lähihistoriaamme. Ajatuksena on, että läheisen aikuisen seurassa lapset ja nuoret voisivat turvallisesti vähän kerrallaan ottaa vastaan Suomen maanpuolustushistoriaa, jota varmasti jokaisen iso- tai isoisovanhemmat ovat olleet tavalla tai toisella tekemässä.

Oppaiden kertomukset eivät nuorille välttämättä jää ensikerralla mieleen, mutta niitähän voidaan sitten kotona kerrata vanhemman kanssa aina kun asia mieleen juolahtaa. Näin viikonvaihteen kokemus ja ehkä elämyskin voi jatkua vielä kauan eteenpäin.

Polkupyöräreitti muutaman vuoden tauon jälkeen painottuu tällä kertaa myös aivan uusiin ja vähän puhuttuihin puolustuslinjoihin itärajan pinnassa unohtamatta pääasemaakaan.

Rajan läheisyydessä saadaan kouriintuntuvasti myös kuvaa siitä, mitä uusi raja niin talvisodan kuin jatkosodan jälkeen käytännössä merkitsi esimerkiksi niille säkkijärveläisille, joiden maat raja pirstoi kahden valtakunnan alueelle. Tässä on aasinsiltaa myös sille, miksi myös rauhanturvaajia on suositeltu osallistumaan polkupyöräreitille. Puolustusvoimilta saadaan käyttöön 30 polkupyörää, omaa ei siis välttämättä tarvitse mukaan tuoda.

Edellä on siis lyhyesti kuvattu ne neljä hyvää syytä, neljä erilaista reittiä, osallistua 20. Salpavaellukselle viikko jälkeen juhannuksen. Tuosta valikoimasta löytyy mieluinen jokaiseen makuun.

Ja jokaisen neljän hyvän syyn kruunaa yhteinen päätösparaati, yhteinen komea maanpuolustusjuhla sunnuntaina myös niille, jotka tällä kertaa eivät vaeltaen osallistu tapahtumaan. Kaiken huippuna rauhanturvaajien Salpalinjan rakentajien kunniaksi pystyttämän Rauhan rakentajat –muistomerkin paljastaminen. Tervetuloa!

Ei kommentteja: