Tähystyskupu Salpa-asemassa

Tähystyskupu Salpa-asemassa
Kymmenen tonnia "pehmeää" valuterästä teräsbetonikorsun katolla.

lauantai 16. marraskuuta 2013

21.Salpavaellus hahmotelmaa



Senkin uhalla, että hovissa muuttuu, kirjoittelen muutaman rivin alustavia ajatuksia ensi kesän vaellusreiteistä. Salpavaellus tarjoaa viikko jälkeen juhannuksen kolme erilaista ja eripituista reittiä. Niiden yksityiskohtainen suunnittelu on käynnissä. Ja kun valmista tulee, ne tulevat aikanaan nähtäville aivan lähipäivinä julkaistavalle ja kokonaan uudistetulle salpavaellus.net –sivustolle.

Salpavaelluksella on jo pitkään ollut tarjolla kahden yön reitti, joka on lähtenyt liikkeelle vaellusviikonlopun perjantain illansuussa. Nyt kyseinen reitti on nimeltään YH:sta Salpalinjaan. Ensimmäisen illan aikana se esittelee Luumäellä nimensä mukaisesti loppusyksyn 1939 YH:n (ylimääräiset harjoitukset) aikana tehtyjä linnoituksia sekä Luumäen linjan rakenteita.

Luumäen linjaahan alettiin rakentamaan jo joulukuussa 1939 ja sitä tehtiin koko talvisodan ajan Luumäen ja Virolahden välillä. Huomionarvoista on, että Luumäen linja alkaa Kivijärvestä, mutta noin kilometrin taaempaa kuin kolmisen kuukautta myöhemmin rakentamispäätöksen saaneen Salpalinjan pääasema. Miksi näin, selviää varmaankin kyseisellä Salpavaelluksen reitillä unohtamatta itse Salpalinjan esittelyä.

YH:sta Salpalinjaan –reitin ensimmäinen yöpyminen on Lensulassa. Toinen yöpyminen on vielä auki. Tavoitteena on, että se olisikin jo jossakin Syvä-Valkjärven alueella. Tällöin joka vaelluksella patikoidut ”puuduttavat” osuudet Mustanlammen kahtapuolen voitaisiin ohittaa heittokuljetuksilla aina Miehikkälän Hauhialle saakka.

Mainittakoon, että heittokuljetuksia joudutaan tekemään kaikilla Salpavaelluksen reiteillä. Niitä tehdään linja-autoilla, mutta osittain ja lyhyitä pätkiä mahdollisesti myös puolustuvoimien Pasi-ajoneuvoilla. Se miten ja missä se onnistuu, on vielä reittipäälliköiden mietittävänä.

Miehikkälästä katsottuna etelään suuntautuvan reitin nimenä on Operaatio Para Bellum – totta kai. Nimen kolme ensimmäistä sanaa ja teema on suoraan Ville Kaarnakarin syyskuussa ilmestyneestä huikeasta sotaromaanista, jonka fiktio-osaan ”totta kai” –kaneetti viittaa. Ja toisaalta onhan hyvin luonnollista, että Salpavaellus ottaa kirjan taistelumaastojen esittelyn ohjelmaansa. Kirjan taistelu on ensimmäinen kaunokirjallinen taistelu koskaan Salpa-asemassa. Kirjailija tulee itsekin paikalle kertomaan teoksensa taustoista. Asekätkentä on yksi kirjan juonilinja ja sitäkin reitillä sivutaan.

Aiemmin ns. eteläreitillä vaeltaneille yllätys on nyt se, että vaeltajat kuljetetaankin vaelluksen kókoontumispaikalta Miehikkälän Salpalinja-museolta Virolahden Bunkkerialueelle ja sieltä patikoidaan Ravijoelle ja yöksi Suomenlahden rantaan. Sunnuntaiaamuna perehtyminen tapahtuu edelleen rantamaalla ja linja-autokuljetuksella reitin vaeltajat siirretään sitten vaelluksen päättävään maanpuolustusjuhlaan Miehikkälään.

Viime kesänä ensimmäistä kertaa saman perheen lapsille ja aikuisille tarkoitettu Laatuaikaa linjalle- reitti saa jatkoa nyt nimellä Kevyt korsukierros – lapset ja aikuiset. Nimensä mukaisesti se sopii niin lapsille huoltajineen, mutta myös kenelle tahansa aikuiselle patikointiosuudeltaan kevyimpänä reittivaihtoehtona.

Reitin ajatuksena on tietenkin edelleen myös se, että matkaan voivat lähteä lapset, lapsenlapset, kummilapset, ketkä tahansa nuoret, turvallisesti luottoaikuisensa kanssa. Oppaiden kertomia asioita voidaan kerrata aikuisen avulla vielä kauan kotona reissun jälkeen ja yhdessä koettu laatuaika vain jatkuu ja jatkuu. Reitti antaa nerokkaasti myös jo monet kerrat korsut kolunneille vaelluskonkareille ja muille Suomen lähihistoriasta kiinnostuneille mahdollisuuden siirtää tietonsa ja kokemuksensa suoraan maastossa uudelle sukupolvelle, perinnöksi tulevaisuuteen.

Kevyt korsukierros alkaa siirtymisellä Virolahden Ravijoelle. Siellä tutustutaan osin samoihin linnoitusmaisemiin kuin OPB-reitillä, mutta sitten patikkamatka suuntautuu kohti sisämaata Pihlajaan ja kuljetuksella Virolahden Bunkkerialueelle ja sieltä edelleen pyörien päällä yöksi Salpalinja-museon naapuriin, tukeutumisalueena Säästöpirtti. Sunnuntain aamupäivän reitti kiertelee sitten museon lähimaastoissa Miehikkälässä.

Kaiken kaikkiaan 21. Salpavaelluksen reittivalikoima antaa hyvät eväät löytää jokaiselle halukkaalle mieleinen tapa tutustua Salpalinjaan. Ja ennen vaeltaneille reittien vaellussuuntien ja –osuuksien vaihtelu yhdessä majoitustukikohtien kanssa tekevät retkestä lähes uuden.

Ja kaikki reitithän päättyvät sunnuntaina iltapäivän alussa Salpalinja-museolla pidettävään maanpuolustusjuhlaan. Siihen oman värinsä tuovat jälleen suomalaiset rauhanturvaajat Faitterit-soittokunnan ja Rauhan rakentajat –muistomerkille seppeleenlaskuun polkupyöräilevän rauhanturvaajien ”Nicosia-osaston ” myötä.

Kuten sanottu tarkempaa tietoa reiteistä ja ohjelmasta tulee aikanaan vaelluksen sivustolle. Salpavaelluksen suojelijanahan on ensi kesänä Suomen Reserviupseeriliitto, joka on innostuneesti ottanut tehtävän vastaan ja haluaa laittaa kortensa kekoon erityisesti tiedottamisessa. Se on tuikitärkeä apu.

Ei kommentteja: